Villa Residence of Zibadasht

A 2000 square meter green garden which is located in Zibadasht region of Karaj and a cottage is placed in center of the garden. The client intended to destroy it and generate a new mansion in more expanded infrastructure.

The main problem which was visible in status quo was the lack of space appropriate to his requirements. Moreover, as he loves the nature and was not satisfied with this interrupted relationship between inside of cottage and the garden area, asked a design which makes more integrated relationship with the garden. In some way that when they are inside of the home, can observe what happens outside of the home concurrently and can make memories of changing seasons.

There were two weeping willow trees in front of the mansion which remind multitudinous memories. We decided despite making all changes according to their requirements, keep this part of landscape untouched to remain the sense of dependency in some parts of design and connect them to their past.

They asked to have a residential-recreational villa to live there with their two children and old parents. Besides, have enough space for celebration and weekend gatherings with family and friends.

We had nostalgic perspective to the issue. An Iranian family with gathering attitude and respect to traditions. Besides, the client’s desire was broaden new horizons more than project issues and looking for new possibilities in global scale.

The concrete white surface with fluid motion among spaces and smooth lines, observes locating in global scope while the brick warm core with detailed bricking and human scale alongside attending to Iranian architecture qualities like sunken gardens, porches, apertures lightings, presence of nature and water and etc., is searching for connection with Iranian contemporary geography.

Structure and architecture are completely interlace with each other and indeed the structure of project is the same as the concept of project. The concrete surface has designed in some way that whilst responding to architecture concepts, serves structure and stability of building. The western, northern walls and the wall on cantilever which is attached to the base by fillet shape are indeed the shear wall of the project and has structural function and for restrained the earthquake in three directions. Even the shear wall on the cantilever which does not reach the foundation has structural properties and has connected the roof and first floor.

The Structural System has been consisted of two parts: First part Waffle Slabs (non-persistent U-boot frames Method) has been used to maintain the delicacy of form and respond to a number of Spans. The second part which we used, was sheared wall to avoid making structural frames in order to use thinner columns and asymmetrical columning. Also in the concrete cantilever part which has minimum 4.6 meter and maximum 6 meter length and 8 meter width, the pre-stressed cables has been used in both sides.